Podcast #3 O negativním vlivu modrého světla na pleť s Adamem Česlíkem

Datum: 3.11.2023

Nový Filokalista podcast je tady, tentokrát se skvělým hostem a tím je Adam Česlík. A čím je pro mě tento podcast významný? Nejen, že jsme s Adamem otevřeli dost zajímavé, poněkud asi ožehavé, ale přitom velmi aktuální téma, ale hlavně jsem ráda, že Adam s podcastem souhlasil. Jeho práci totiž sleduji už tak nějak od jeho začátku a byly doby, kdy jsem sama jeho vlastní podcasty poslouchala opravdu pravidelně. Tehdy by mě nenapadlo, že jednou nějaký podcast natočíme taky spolu. And yet here we are! :) 

Pokud nás už delší dobu sledujete, tak už určitě víte, že se snažíme ke zdraví těla a také pleti přistupovat komplexněji. A už nějakou dobu jsem si já sama kladla otázku, zda tedy kromě našeho životního stylu, skincare rutiny a dalších faktorů neexistuje něco, čemu jsme vystavení na každodenní bázi a může nás ovlivňovat vlastně víc než si myslíme a připouštíme. A tím “něco” mám na myslí modré světlo (z PC obrazovek, televize a mobilů)

Že to zní trochu jako sci-fi? Možná… Ale během rozhovoru s Adamem jsem měla několik AHA momentů, kdy mi ty kousky skládačky začaly do sebe více zapadat a donutilo mě to ještě víc se zamyslet nad mým běžným fungováním v životě. 

Pokud vás zajímá co to znamená pojem Blue light toxicity syndrom a nebo obecně co to modré světlo vlastně je, ale především jakou roli může hrát v oblasti zdraví a stárnutí naší pokožky, rozhodně si tento podcast nenechte ujít!

Kromě toho spolu taky otevřeme tolik palčivé téma slunce a UV záření a dost otevřeně budeme hovořit o nutnosti (ne)používat SPF na denní bázi.

V druhé části podcastu s námi Adam bude sdílet praktické “hacky” jak působení modrého světla snížit a na závěr se dozvíte malou perličku jak správně podpořit tvorbu kolagenu tak, aby skutečně fungoval.

Podcast je opravdu nabitý informacemi. Můžete ho sledovat jak ve video verzi na Youtube, tak také klasicky v audio verzi na platformách Spotify a Apple podcast.

Budu moc ráda za vaší zpětnou vazbu, zda se vám podcast líbil. Pokud byste měli případně nějaké doplňující otázky na Adama (případně na mě), napište mi na email dominika@filokalista.com nebo na náš Instagram @filokalista

S láskou

Dominika

Mgr. Adam Česlík - Performance lifestyle

Náš host v tomto podcastu Adam Česlík je zakladatel holistického systému pro zdraví - Performance lifestyle, který u nás existuje už skoro 11 let a věnuje se optimalizaci všeho od stravování, přes biorytmy, optimalizaci různých pilířů zdraví, dlouhověkosti, zvyšování fyzické výkonnosti, neuro-optimalizaci (optimalizace mozku a psychiky), až po práci ve svém Vědomí (emoční traumata, mentální vzorce, podvědomí a další).

V tomto podcastu jsme přitom otevřeli velklé téma, jehož osvětě se už několik let aktivně věnuje, a to jsou negativní důsledky nadměrného umělého modrého světla, kterému jsou dnes lidé v podstatě neustále vystaveni, a jak negativně ovlivňuje naše biorytmy, zdraví očí a zrak, psychiku nebo v kontextu tohoto podcastu právě i pokožku. 

Určitě se vyplatí sledovat jeho Instagram @risebyperformance a veřejný blog risebyperformance.cz (jeho přednášky, kurzy a protokoly potom najdete na plstyle.cz)

Projekt Filokalista

Zajímá vás, kdo za celým konceptem stojí a jaká je jeho vize? Seznamte se se zakladatelkou Dominikou v našem článku.

 

Rozdělení podcastu podle témat:

00:05:45 - Zdraví pokožky, domestikace, změna světelného prostředí

00:16:00 - Proč není dobré každý den používat SPF krémy, a jaké mají rizika. 

00:25:35 - UV vs modré světlo: Které škodí více?

00:36:02 - Působení modrého světla na podkožní tuk.

00:42:00 - Blue light toxicity syndrom.

00:44:10 - Shrnutí negativního efektu vlivu modrého světla na pleť i zd.raví.

00:50:00 - Konkrétní tipy, co můžeme dělat pro minimalizaci negativního dopadu.

00:57:40 - Jak bojovat proti vráskám a podpořit tvorbu kolagenu?